Hjemmelavede       Økologiske      Fedtfattige       Specialiteter

Der findes et utal af forskellige ostetyper fra både Danmark og udlandet. Osteklokkens brede udvalg af oste rummer stort set en eller flere oste fra alle kategorierne. Her er et lille leksikon over de mest almindelige ostetyper.

Danske ostetyper

Danbo

Fast-halvfast løbeost med regelmæssig hulsætning. Den produceres af komælk og er den mest produceret ost i Danmark.

Første produktion i 1897 var af Rasmus Nielsen på Kirkeby Mejeri. Osten var betydelig federe end tidlligere og navnet var i starten “Solmærket”. Steppeostens sejrsgang voksede op gennem årene, det var en god eksport vare og fik efter Stresa Konvertionen det prestigesfyldte navn “Danbo”.

Danablu

Halvfast blåskimmelost med cremet konsistens, fremstillet af komælk.

Den danske blåskimmel ost har været produceret allerede før 1. verdenskrig. I 1927 blev den første Danablu produceret, da det lykkedes Marius Boel at lave verdens første blåskimmelost af homogeniseret mælk, som gav osten en helt speciel konsistens og aroma.

I udlandet er den danske Danablu meget populær, nogle steder overgår populariteten H.C. Andersens. I Danmark har kun 8 mejerier fået tilladelse til at producere Danabluen, da dette sker under strenge sikkerheds foranstaltninger.

Esrom

Halvfast løbeost ned begrænset og uregelmæssig huldannelse, tynd skorpe som har en fedtet tendens.

Sandsynligvis stammer Esrom fra Esrom-klosteret, produceret af Cisterianermunkene. Det er også muligt at bønner omkring klosteret var de til at producere denne ostetype. Grundet til at man ikke med sikkerhed kan tilskrive opfindelse til en speciel gruppe er, at den forsvandt efter reformationen i 1559, da klosteret blev revet ned. Først i 1937 blev produktionen genetableret, denne gang i Statens Forsøgsmejeri i Hillerød.

Havarti

Halvfast løbeost med en konsistens der minder om Esrom.

Hanne Nielsen, en af de store ostepionerer i Danmark, rejste på trods af sine ringe sprogkundskaber meget ud i verden for at blive inspireret af udlandets osteproduktion. Hendes store arbejde bar frugt og hun var med til at bringe adskillige oste til produktionen i Danmark. Denne ost er opkaldt efter Hanne Nielsens gård “Havartigård” som lå i Øverød nær Holte i det nordlige Sjælland.

Osten er produceret af fisket komælk, som er årsagen til de asymetriske huller.

Maribo

Halvfast løbeost, gullig, tør skorpe.

Osten fik sit navn fra byen Maribo på Lolland. Ostetypen er den eneste æltede ost i Danmark, hvilket giver den mange, små og tætsiddende huller med forskellige former. Maribotypen produceres kun få steder i Danmark, men fås i mange varianter, både runde og firkantede.

Rygeost

Blød, frisk surmælksost uden skorpe.

Rygeosten er den eneste fuldblodsdanske ost, dvs. den eneste ost, der ikke er inspireret fra udlandet. Ostetypen har sin spæde start på fyn i 1800-tallet, som er også er årsagen til at det ofte kaldes “Fynsk Rygeost”. Nogle mener, at rygeosten dog kan spores helt tilbage til vikingetiden. Denne gamle danske specialitet produceres stadigvæk på de små, fynske mejerier.

Striberne på osten stammer fra den rist, som osten ligger på mens den ryges, typisk over halm og brændenælder.

Samsø

Fast løbeost med begrænset hulsætning og med en tør og gullig skorpe.

På øen Samsø er denne ost blevet produceret i generationer. Tilbage i 1800-tallet blev Constantin Bruun inspireret af den schweiziske emmentaler. Selvom den første produktion egentlig var en stor succes blev den alligevel viderudviklet til den samsøost vi kender i dag.

Udenlandske ostetyper

Brie                                                                                                                                                              

Blød hvidskimmelost, fremstillet af komælk og stammer fra Frankrig.

Det oprindelige navn er Fromage de la Brie, og den stammer fra landskabet Brie lidt udenfor Paris.

Brien kan spores langt tilbage i tiden, men berømtheden kom først på en kongres i Wien i 1814. Statsmænd var samlet for at drøfte tiden efter Napoleon. Under en af de store middage ville man kårer verdens bedste ost. Brien løb med titlen og blev efterfølgende kaldt “Ostenes Konge”. 

Cheddar

Fast, elastisk ost, fremstillet af komælk fra England med en lysebrun, tør skorpe afhængig af hvilken af de utallige smagsvarianter der er tale om.

Ost er har gennem de sidste 1000 år været en vigtig bestanddel af den engelske mad, og ost i England, og engelske talende lande, er ofte forbundet med cheddar. Den klassiske, hårde og faste Cheddar er fra det 16. århundrede fra Mendip Hills, der ligger i nærheden af den engelske by Cheddar.

Navnet Cheddar er modsat mange andre oste ikke beskyttet er derfor blevet brugt og misbrugt utallige gange.

Emmentaler

Fast ost fremstillet af komælk med en gulbrun og tør skorpe.

Emmentaler er blevet navngivet efter dalen Emme i Kanton Bern i Schweiz. Populært kaldes denne ost for “kongen over alle oste”, hvilket også understøttes af dens majestætiske størrelse.

Emmentaler er gennem århundrede blevet produceret af om sommeren tilbragte tiden med deres kvæg højt oppe i alperne. I 16. århundredetallet begyndte hyrderne at producerer større oste med længere holdbarhed, og således blev det lettere at imødekomme den store efterspørgsel.

Alle oste kan inddeles i to kategorier; lagring og fedtprocent:


Lagringstyper

Mild         Mellemlagret         Lagret         Ekstra Lagret


Fedtindhold

Plustallet angiver fedtprocent i den koncentrerede ostemasse

10+            20+                30+                45+                60+      


Procenttallet angiver den faktiske fedtprocent for produktet

6%            12%               16%              26%              35%     

Gorgonzola

Blåskimmelost med elastisk konsistens fra Italien. Den er fremstillet af komælk.

Osten har sin oprindelse fra den norditalienske by af samme navn, hvor der har været produktion af gorgonzola i mere end 1000 år. Det oprindelige navn var Stracchino di Gorgonzola. Det italienske ord “stracco” betyder “træt” på dansk. Køerne gik lange ture på Po-dalens sletter hvilket gjorde dem trætte og det gav mælken en speciel konsistens.

Historien fortæller også, at en ung mand ved en sjusket fejltagelse efter en aften med sin kæreste kom til at blande aftenmælken med den friske morgenmælk og hermed var der skabt en ny ost - gorgonzola.

Gouda

Halvfast løbeost fra Holland. Skorpen er gul, hård og tør.

I sydholland ligger byen Gouda, der har givet navn til denne ostetype. Gouda med stemplet fra bynavnet Stolwijk er garanti for en særdeles smagfuld variant, da det var i denne by Gouda første gang blev produceret.

Tilbage i tiden var det typisk gårdkonerne, der var primus motor for mejerierne i produktion af denne klassiske ost, og den dag i dag, på trods af industrialisering, bliver Goudaen nogle steder stadig produceret på gårdene efter de håndværksmæssige traditioner.

Gruyere

Fast og elatisk løbeost fra Schweiz (eller Frankrig)

Der er stor uenighed om, hvor denne ostetype oprindelig stammer fra. Dog menes den i dag at stamme fra Schweiz fra Gruyereområdet, men har også hjemland i de franske alper.

Gruyere kan dateres helt tilbage til 1100-tallet hvor den første greve af Gruyere i 1115 oprettede klostret i Rougement. Han udskrev en kirkeskat, der inkluderede betaling i ost fra hele regionen. Denne ost er den selv samme Gruyere vi kender i dag.

Manchego

Fast til hård løbeost, tør skorpe med strågul/brunsort nuance. Fremstilles af fåremælk.

Spanien har en fast tradition for fåremælksoste da klimaet ikke er velegnet til køer.

La Mancha er et spansk højslettelandskab, hvor osten blev fremstillet ved håndkraft af hyrder tilbage til romerrigets tid.

Den spanske ost må kun fremstilles af mælk fra Manchega-fåret, i La Mancha-regionen.

Parmesan

Fra Italien kommer den hårde, faste ost uden huller. Den har en stråfarvet eller mørkfarvet skorpe.

Byen Bibbiano er kendt for at producerer denne ost helt tilbage i det 10. eller 11. århundrede. Reglerne for hvor fremstillingen af den klassiske italienske ost finder sted blev strammet i 1955, hvor også produktionsmetoder blev fastlagt. Køerne fik forbedret deres forhold med hensyn til foder, hvilket udgjorde en stigning i produktionsomkostninger, men også sikrede den gode kvalitet.

Port Salut

Halvfast ost med en smidig konsistens. Bleggul, kunstig skorpe der kan spises.

Den klassiske ost er egentlige efterkommeren fra munkeosten fra et Normandiets kloster ved navn “Notre Dame de Port-du-Salut”. Munkene vendte tilbage til klostret efter eksil under Napoleon, og produktionen af osten var først til eget forbrug.

Munkene fik mulighed for at anvende de omkringliggende bønners komælk til produktion, og området kunne nu nyde osten. Det store berømmelse fik fart på, da osten nåede Paris.

Roquefort

Halvfast blåskimmelost, uden skorpedannelse men osten er ofte dækket af et hvidgulligt smøre.

Historien for Roquefort osten, der stammer fra byen i Sydøstfrankrig af samme navn, kan spores helt tilbage til romerriget i 79 e.Kr. men man mener at osten er meget ældre. Osten er Frankrigs, og måske verdens, mest berømte ost.

Området Aveyron er meget goldt og svært at dyrke afgrøder, men fårene, hvis mælk bliver brugt til produktionen, trives godt. Det helt afgørende for den ægte Roquefort-ost er lagringen i grotterne i bjerget Combalou. De bedste grotter er dem med højst udviklede “fleurines”, som er sprækker i bjerget, ofte 100 meter høje. De giver god, frisk luft til osten og virker, som en form for klimaanlæg for ostene i lagringsperioden.

Stilton

Halvfast blåskimmel ost fra England med en brunlig, naturlig skorpe.

Stiltonosten er en af Englands mest berømte ostetyper, som sammen med sin kompagnon portvinen bærer en vis prestige på middagsbordet.

Rygtet lyder, at osten først er produceret af husholderske Mrs. Paulet på Quenby Hall. På “The great North Road” (en romervej) bestyrede svogeren til Mrs. Paulet en lille kro, “The Bell Inn”. I starten blev stiltonosten serveret med et stykke brød til og slaget eksploderede. Osten blev lynhurtigt berømt i England og fik også international berømmelse.

Torvegade 38  -  6700 Esbjerg  -  Tlf.: 75 12 20 57  -  email: kontakt@osteklokkenesbjerg.dk  - se kontrolrapport

Forside       Om os       Oste       Anretninger       Kurve        Tilbehør        Opskrifter